Gehaakt-kussen

Maak je eigen kussen van granny squares!

Een gehaakt kussen van granny squares is origineel en ontzettend leuk om te maken!

Eerder plaatste ik al een artikel over hoe je granny squares haakt (klik hier voor het artikel) en een artikel over hoe je granny squares aan elkaar maakt (klik hier voor het artikel).

Een gehaakt kussen is niet moeilijk om te maken van de granny squares, maar het staat wel erg leuk. Je kunt hem bijvoorbeeld op de bank in de woonkamer zetten of op je bed.

Ook is een zelf gehaakt kussen erg leuk om te krijgen, je kunt hem dus ook cadeau doen. Het enige waar je dan even rekening mee moet houden, is dat je hem in kleuren maakt die mooi staan bij het interieur van degene waar je hem voor maakt.

Gehaakt-kussen

Als je hem voor jezelf maakt kun je natuurlijk kleuren gebruiken die je zelf mooi vindt en mooi staan bij de rest van de kamer. Ik heb gekozen voor granny squares met 5 randjes. Ik heb elk randje een ander kleurtje gegeven, maar je kunt ook alle randjes dezelfde kleur geven of om de 2 randjes van kleur wisselen.

Je kunt elk kussen gebruiken dat je wilt, je moet alleen wel rekening houden met de afmetingen. Ik heb een rechthoekig kussen, maar je kunt bij je eigen kussen even meten met de granny squares hoeveel je er nodig hebt per kant. Ik heb er bij mijn kussen nog een rand omheen gehaakt, omdat ik anders niet uitkwam en het eigenlijk ook wel mooi vond staan.

Gehaakt-kussen

Benodigdheden

  • Garen: het soort garen maakt niet uit, je kunt gewoon iets kiezen wat lekker voelt en makkelijk haakt. De kleuren van het garen kun je ook zelf bepalen. Ik heb katoen gebruikt in de kleuren: grijs, donker en lichtroze, blauw en groen.
  • Haaknaald: de maat van de haaknaald hangt af van de dikte van de garen dat je gebruikt. Ik heb een haaknaald van 3 mm gebruikt.
  • Schaar
  • Naald

Gehaakt-kussen

Haakpatroon gehaakt kussen

Je begint natuurlijk met een stapel granny squares haken. Het basispatroon van de granny squares vind je: hier.

Voor mijn kussen had ik 36 granny squares nodig.

Zorg wel dat alle losse draadjes van de granny squares netjes weg gewerkt zijn, je wilt natuurlijk niet dat er allemaal losse draadjes uit je kussen steken.

Vervolgens maak je alle granny squares per kant aan elkaar, ik heb dus 2 lapjes gemaakt van 18 granny squares. Voor het aan elkaar haken heb ik gekozen om dezelfde kleur te gebruiken als de buitenste rand van mijn granny squares, omdat ik dit het mooiste effect vond geven. werk alle losse draadjes weer netjes weg.

Gehaakt-kussen

Om de 2 lapjes heen heb ik 4 randen met stokjes gehaakt. Nu pasten mijn lapjes precies op het kussen. Je kunt dit het beste gewoon per randje even meten bij je kussen om te kijken hoeveel randen je moet haken. werk vervolgens de losse draadjes weer even weg.

Als laatste leg je de 2 lapjes op elkaar (met de mooie kant naar buiten) en haak je ze met een rand vasten aan elkaar. Haak eerst 3 randen, doe dan het kussen erin en haak dan de laatste rand. Je kunt de draad nu afhechten en wegwerken.

 

En dan is het kussen alweer klaar!

 

Ik hoop dat je enthousiast bent geworden om je eigen kussen te gaan haken! Alvast heel veel haakplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *