Gehaakte-enkelbandjes

Maak je eigen gehaakte enkelbandjes met kraaltjes!

De zomer komt eraan dus zijn enkelbandjes weer leuk om te dragen, wat is nou leuker dan zelf gehaakte enkelbandjes? Ja inderdaad, zelf gehaakte enkelbandjes met kraaltjes!

Haken met kraaltjes is helemaal niet zo moeilijk als dat het lijkt en is ook voor beginners prima te doen. Het is ook nog eens erg leuk om te doen.

Je kunt de gehaakte enkelbandjes voor jezelf maken, maar je kunt ze ook erg leuk cadeau doen. Een zelfgemaakt origineel cadeautje is altijd leuk!

De kleur van je gehaakte enkelbandjes kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen. Je kunt ze in een neutrale kleur maken als zwart of wit, of juist een vrolijke, zomerse kleur. Voor in de lente vind ik zelf pastelkleurtjes erg leuk, dus daarom heb ik mijn enkelbandjes in het lichtroze, lichtblauw en lichtgroen gemaakt.

De hoeft de enkelbandjes niet perse als enkelbandjes te gebruiken, je kunt ze ook als armbandjes dragen.

Gehaakte-enkelbandjes

Benodigdheden

  • Garen: het garen hangt af van de dikte van de kraaltjes die je gebruikt. Ik heb voor mijn enkelbandjes borduurgaren gebruikt, omdat dit dun is maar wel makkelijk om mee te haken.
  • Haaknaald: ik heb een haaknaald van 2,50 mm gebruikt
  • Kraaltjes
  • Eventueel een naald om de kraaltjes aan het draadje te rijgen.

 

Haakpatroon gehaakte enkelbandjes

Gehaakte-enkelbandjes

Het witte enkelbandje

Voor dit enkelbandjes kun je het basispatroontje gebruiken voor het haken met kraaltjes. Dit patroon heb ik in een eerder artikel stap voor stap uitgelegd. Klik hier voor het artikel met het basispatroon.

Het enige verschil met dit armbandje is dat ik nu grotere kraaltjes gebruikt heb, waardoor het een heel ander effect krijgt.

Gehaakte-enkelbandjes

Het blauw, groen, roze enkelbandje

Je begint met een rij lossen. Van alle 3 de kleuren haak je een rij lossen, deze kan zo lang zijn als je zelf wilt. ik heb ongeveer 60 lossen gehaakt.

Vervolgens rijg je aan een van de draden een aantal kraaltjes, de hoeveelheid kun je hier ook weer zelf bepalen. Ik heb voor 15 kraaltjes gekozen, omdat ik dit het mooiste uit vond komen.

Nu leg je een knoopje in de uiteinden van de 3 draadjes. Vlecht de draadjes en zorg dat de kraaltjes telkens aan de buitenkant van het vlechtje zit, omdat dit het mooist blijft zitten. Als je het vlechtje helemaal af hebt maak je weer een knoopje in de uiteinden.

Dan is dit enkelbandje al weer klaar!

Gehaakte-enkelbandjes

Het blauwe enkelbandje

Voor dit enkelbandje begin je met de kraaltjes aan het draadje rijgen. Hoe veel kraaltjes je nodig hebt is moeilijk te zeggen vooraf, maar ik heb 9 kraaltjes gebruikt.

Haak een gewone rij lossen. Hoeveel lossen je moet haken hangt af van de dikte van je enkel, het is dus het handigst om onder het haken steeds even te meten hoe ver je nog moet haken.

Sla de eerste losse over en haak 3 vasten. Duw een kraaltje terug tegen de haaknaald aan, haak een vaste. het kraaltje zit er nu als het goed is tussen gehaakt.

Als je niet helemaal begrijpt hoe je de kraaltjes mee moet haken klik dan hier, voor het artikel waarin het stap voor stap uitgelegd wordt.

Haak 2 vasten en vervolgens weer een vaste met een kraaltje, zo ga je verder totdat je in alle losse een vaste hebt gehaakt.

Hecht af en dan is dit enkelbandje ook al weer klaar!

 

Hopelijk vind je het een leuk artikel en ik hoop dat je zelf aan de slag gaat met het maken van je eigen gehaakte enkelbandjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *