Gehaakte granny squares

Gehaakte granny squares, hoe maak je die nou eigenlijk?

De gehaakte granny squares, je ziet ze ontzettend veel voorbij komen en je kunt er hele leuke dingen mee doen!

De gehaakte granny squares zijn helemaal niet moeilijk om te maken, maar het is wel erg leuk om te doen. Eigenlijk zijn de granny squares maar hele simpele vierkantjes, maar je kunt er ontzettend mooie dingen van maken.

Gehaakte granny squares

Je kunt de gehaakte granny squares verschillende kleuren geven of in maar een kleur maken. Ook kun je het aantal toeren aanpassen aan de grootte die jij uiteindelijk wilt hebben. Het basispatroon zijn 4 toeren, maar je kunt er altijd nog een paar toeren bij doen als je hem groter wilt maken.

Zoals ik al zei: met de gehaakte granny squares kun je ontzettend veel leuke dingen maken, bijvoorbeeld: een tas, een plaid, een waxinelichthouder, een pannenlap, een slinger, een sjaal, een sprei en je kunt ze ook gewoon los houden en bijvoorbeeld als onderzetters gebruiken.

In dit artikel geef ik jullie het basispatroon van de gehaakte granny squares.

Gehaakte granny squares

Benodigdheden

  • Garen: de soort garen dat je voor een granny square gebruikt maakt niet uit. Je kunt dik of dun garen gebruiken en met de kleur kun je ook eindeloos variëren. Je kunt de granny maken in een kleur of elk randje een andere kleur geven. Zelf heb ik voor de granny’s op de foto’s katoen gebruikt.
  • Haaknaald: de maat van de haaknaald hangt af van de garen die je gebruikt. Zelf heb ik voor katoen een haaknaald van 3mm gebruikt.
  • Naald
  • Schaar

Gehaakte granny squares

Haakpatroon gehaakte granny squares

  • Haak 3 lossen, haak deze met een halve vaste tot een ring
  • 3 lossen (deze zijn het 1e stokje), 2 stokjes in de ring. 3 lossen, 3 stokjes in de ring, Herhaal dit nog 2 keer, eindig de toer met een halve vaste in de 1e 3 lossen.
  • Haak 4 lossen, 3 stokjes in de open hoek. Haak nu 3 lossen en 3 stokjes in dezelfde hoek. 1 losse, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes in de volgende hoek. Herhaal dit tot in alle hoeken 2 keer 3 stokjes zijn gehaakt, sluit de toer met een halve vaste.
  • 3 lossen, 2 stokjes in het middelste gat. 1 losse, 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes in het hoekje. Nu haak je weer een losse en 3 stokjes in het middelste gat. Herhaal dit de hele toer, sluit met een halve vaste.

Hecht af en werk de losse draadjes weg. Nu is je granny square klaar!

Gehaakte granny squares

Als je de gehaakte granny squares in meerdere kleuren wil maken, dan wissel je na toer 2 en na toer 3 van kleur. Het makkelijkste is dus, als je het basispatroon in meerdere kleuren wilt maken, hem in 3 kleuren te maken.

Wil je je gehaakte granny squares groter maken? Dat kan natuurlijk ook, dan haak je na de 4e toer hetzelfde verder. Alleen heb je dan 2 middelste gaten, maar je haakt in deze gaten gewoon 3 stokjes en tussen de gaten haak je een losse.

Als je hem groter maakt kun je hem natuurlijk ook vaker van kleur wisselen en hem in meer verschillende kleuren maken.

Ik hoop dat je de gehaakte granny square net zo leuk vindt als ik! Ik hoop dat je wat aan dit patroontje hebt en er zelf mee aan de slag gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *