Haaktermen

Ben je niet met het haken? Hier leggen we in het kort, maar tegelijk ook uitgebreid, uit waar je mee te maken krijg als je begint met leren haken.

Haaknaald

Er zijn veel verschillende soorten haaknaalden, je hebt verschillende kleuren, vormen, materialen en natuurlijk verschillende grootte (de maat). Het belangrijkste is de maat van de haaknaald, deze wordt aangegeven in millimeters van de kop. Het is afhankelijk van de garen die je gebruikt, welke maat haaknaald je nodig hebt. Op het etiket van een bol garen staat meestal een advies gegeven voor de maat van de haaknaald. Het materiaal van de haaknaald maakt eigenlijk niet zo veel uit, dat is maar net wat je fijn vindt. Je hebt haaknaalden van bamboe, metaal en ergonomische haaknaalden. De haaknaalden van bamboe liggen licht in de hand en glijden vaak prettig door de steken heen. De metalen haaknaalden worden vaak voor het fijnere werk gebruikt, maar je ziet ze nu ook steeds vaker in grotere maten. De ergonomische haaknaalden worden steeds populairder. Deze haaknaalden zijn van metaal, maar de greep is wat dikker, dit zorgt ervoor dat de haaknaald lekker in de hand ligt.

Garen

Het meest makkelijk garen om mee te beginnen is katoen. Katoen voelt prettig aan, pluist niet snel en je steekt de naald niet snel door het draad heen. Het meeste katoen haak je met een haaknaald tussen de 2,5 en 3,5 millimeter.

Ook met andere soorten garen kun je prima haken, het is echter wel handig om wanneer je begint het zo makkelijk mogelijk te maken. Als je graag met meerdere kleuren wilt werken is het belangrijk dat je controleert of de garen ongeveer dezelfde dikte hebben. Heb je meerdere bollen nodig van 1 kleur? Op het etiket staat een kleurnummer, zorg ervoor dat deze nummers overeenkomen, dan voorkom je kleurverschil.

Schaar

Bij het afhechten en afwerken heb je een schaar nodig om draad af te knippen. Een schaar die makkelijk door garen heen knipt is prima. Een grote schaar is niet noodzakelijk, een klein borduurschaartje is al voldoende.

(Stop)naald

Een naald gebruik je om haakwerken netjes af te werken of in elkaar te zetten. Draden die los hangen kun je met een naald netjes in het werk weven, bij verschillende losse onderdelen kun je de onderdelen aan elkaar maken met een naald, dit is makkelijker dan met een haaknaald.

 Meetlint

Bij grotere werken, of werken waarbij afmetingen belangrijk zijn, is het verstandig om van te voren een proeflapje te haken. Met een proeflapje controleer je of een bepaald aantal steken overeen komt met de lengte en hoogte die het zou moeten geven. Dit proeflapje meet je na met een meetlint, zo weet je zeker dat je werk het gewenste resultaat gaat hebben.

Steekmarkeerder

Bij haken is het tellen van steken erg belangrijk, als je de tel kwijt raakt terwijl je al ver in je werk bent is het soms een onbegonnen werk om alles terug te gaan tellen. Door gebruik van een steekmarkeerder weet je zeker dat je de tel niet kwijt raakt. Ook zijn steekmarkeerder erg handig als je een rondje haakt, zo weet je altijd waar het rondje begint.

Er zijn verschillende steekmarkeerders te verkrijgen, vaak zijn het kleine spiraaltjes die je in een steek kunt draaien of een soort slotje dat je om een steek hangt. Wat ook prima werkt is een stukje garen (gebruik een andere kleur dan waarmee je haakt), een veiligheidsspeld of bijvoorbeeld een paperclip.