Leren haken is leuk! Haken is een eenvoudige handwerktechniek die makkelijk is om te leren. Op Lerenhaken.nl willen we je dat laten zien in de serie lessen ‘Haken voor beginners’.
Haken doe je met een Haaknaald en garen. Met de garen maak je lussen die een patroon of motief vormen. Er zijn simpele en ingewikkelde lussen, bij het haken noemen we deze lussen steken.
In deze haaklessen maken we een halswarmer die bestaat uit de basissteken van het haken. Je leert haakpatronen lezen waarmee je na het doen van de lessen zelf aan de slag kunt om je eigen patronen uit te kiezen en te maken. Natuurlijk krijg je van ons nog een aantal haakpatronen waarmee je aan de slag kunt. Ik wens je veel succes!
Heb je nog geen haakspullen? Via Jackies Altelier uit Veenendaal kun je startpakket aanschaffen met genoeg materiaal om zelf de halswarmer te maken. Dit is inclusief extra patronen waar je zelf mee aan de slag kunt. Hier vind je meer informatie over het Starterspakket.
Een halswarmer leren haken?
In ons kikkerlandje is het niet altijd lekker weer en bij koude temperaturen komt een halswarmer goed van pas. De halswarmer is hip, uniek en niet al te groot maar groot genoeg om het haken onder de knie te krijgen! Bovendien zijn er weinig mensen die hem zelfgemaakt hebben 😉
In deze haaklessen ga ik je leren haken en leg ik stap voor stap uit hoe je de halswarmer zelf kunt maken. Per les leer je een nieuwe steek. Met deze volgorde is leren haken eigenlijk zo gedaan.
De opbouw van het haakwerk:
De halswarmer bestaat uit meerdere randjes van verschillende steken, deze randjes noem je toeren. In de halswarmer maken we gebruik van meerdere bollen wol. Op het moment dat deze opraakt leer je hoe je een nieuwe bol moet aanhechten. Dit leer je in les 7. Precies op het moment dat je het nodig hebt.
Deze haaksteken leer je in de lessen:
- Opzetlus
- Losse
- Vaste
- Stokje
- Dubbelstokje
Gehaakte halswarmer: wat heb je nodig?
Garen: 4 bollen partner 6 van Phildar in de kleur waarin jij de halswarmer wilt haken. In de lessen wordt kleur 130 Poudre gebruik. De halswarmer is zo passend voor de lente, herfst en winter. Je vind hier meer over geschikte garen.
Persoonlijke nood: Dit is een wat dikker garen, ik heb voor dit garen gekozen, omdat doordat het wat dikker is de sjaal wat sneller klaar is. Ook voelt dit garen lekker zacht, wat natuurlijk wel lekker is als sjaal. De kleur van dit garen vind ik persoonlijk heel erg mooi, maar vind je deze kleur nou helemaal niks, dan kan je natuurlijk ook gewoon een andere kleur gebruiken.
Haaknaald: Op de bol zelf wordt een haaknaald van 6 millimeter geadviseerd, maar ik gebruik er een van 8 millimeter voor een mooier resultaat. De steken worden hierdoor wat groter en ik vind dat ze ook wat mooier worden maar dat is persoonlijk.
Een schaar: Een schaar gebruik je bij het haken om de draad af te knippen
Een naald: Bij het aanhechten van een nieuw bol wol blijven er twee draadjes over, deze werk je weg met een naald. Het is handig om een naald van ongeveer 5 cm met een groot oogje te gebruiken, zodat je wol er makkelijk doorheen past.
Knopen: vier knopen met een doorsnede van ongeveer 3,5 centimeter.
Wil je meer weten over de spullen die je bij haken mogelijk nodig hebt? Op de pagina Haakspullen vind je alle informatie over.
Les 1. De opzetlus leren haken
Les 2. De Losse leren haken
Les 3. De vaste leren haken
Les 4. Het stokje leren haken
Les 5. Het dubbele stokje leren haken
Les 6. De afwerking van de halswarmer
Les 7. Haakpatronen leren lezen
Les 8. Rond leren haken