Les 1: de opzetlus leren haken

De opzetlus, die ook wel de schuifknoop wordt genoemd is de eerste lus waar je bijna elk haakwerk mee begint. Stap voor stap zal aan de hand van foto’s alles uitgelegd worden om te leren haken en de halswarmer te maken.  Verwacht niet dat alles in 1 keer lukt, of dat het er meteen netjes uit ziet. Het kost tijd (en geduld) om het te leren! Daarom heet het ook de haaklessen voor beginners.

Zeker in het begin is het zoeken hoe strak of juist los je haakt, haak je 1 steek heel strak en de volgende juist los zal je zien dat er verschil komt in grootte. Oefenen, oefenen en oefenen is de manier om te kijken wat jij prettig vind. Ook hierbij komt de grootte van het haakwerk op uitgekozen, al voor het einde heb je de controle over de haaknaald waardoor je een mooi egaal haakwerk krijgt.

Te strak haken:

Wanneer je te strak haakt kan het lastig worden om de haaknaald door de steken te steken. Als dit veel kracht kost kan je ook last krijgen van je handen. Dit is niet de bedoeling.

opzetlus leren haken stap 1

Maak van de draad een lus, pak het uiteinde van de garen en leg deze terug over het draad, hierdoor ontstaat een lus zoals op de bovenstaande foto.

opzetlus leren haken stap 2

Nu klap je de gemaakte lus dubbel zodat het over de garen heen ligt.

opzetlus leren haken stap 3

Steek de haaknaald onder de garen door die in het midden van het lusje zit.

opzetlus leren haken stap 4

Trek de draad die vast zit aan de bol aan, nu zit het lusje strak om de haaknaald. Trek het lusje niet te straks aan, anders kan je er straks niet meer doorheen met de haaknaald.. Je hebt nu de opzetlus gehaakt! In les 2: de losse komt de volgende lus aan bod.

De haaknaald vasthouden:

Een haaknaald vasthouden kan op twee verschillende manieren, als een pen of dwars in je hand. Zelf gebruik ik de tweede manier, dwars in mijn hand en zal deze ook gebruiken in de beschrijvingen. Leg je duim aan de kant waar de haak uitsteekt en houdt het losjes vast. Met je andere hand pak je het losse uiteinden tussen duim en middelvinger, met je wijsvinger duw je het draad vanaf de bol omhoog.

Ga naar de les 2 van de leren haken haaklessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *