Les 2: de losse leren haken

De losse is een van de basissteken. Op het leren haken onder de knie te krijgen is handig om deze steek goed te kunnen, eenmaal gedaan is hij eigenlijk erg makkelijk. Dat is mooi wat de losse wordt ik bijna elke haakwerk en haakpatroon gebruikt. In de eerste toer van de halswarmer worden er alleen maar losse gehaakt. In Les 2 leg ik je stap voor stap uit hoe je een losse haakt. .

Toen ik begon met haken heb ik heel veel zitten klieren met door welk lusje ik de naald nou moest steken, soms stak ik het door één lusje, soms door twee, en soms wist ik het te presteren om helemaal in de knoop te komen. Van mij krijg je dus de volgende tip mee:  Een steek bestaat uit 2 lusjes, dus je door 2 lussen moet steken.

Ik hoop dat jij door mijn uitleg hier geen last van zult hebben!

losse leren haken stap 1 - halswarmer

losse leren haken stap 2 - halswarmer

Sla de draad via de achterkant om de haaknaald, dus vanaf achter, naar je toe. Het lusje dat al om je haaknaald zit hou je vast door het los zittende draadje tussen je vingers te klemmen, zodat het lusje niet kan gaan draaien.

losse leren haken stap 3 - halswarmer

Haal de draad nu door de lus heen. Gefeliciteerd! Je eerste losse haaksteek is gelukt! De eerste toer bestaat uit alleen maar lossen. De volgende losse staat hieronder beschreven.

losse leren haken stap 4 - halswarmer

Sla de draad weer via de achterkant om de haaknaald heen en hou het lusje vast.

losse leren haken stap 5 - halswarmer

Haal de draad door de lus heen, nu heb je twee lossen. Herhaal deze stap tot dat je 40 losse hebt.

losse leren haken stap 6 - halswarmer

Als je er 40 gemaakt ziet het resultaat er zo uit.

Grote en kleine steken

Het zou heel gek zijn als alle steken even groot zijn. Dit kost oefening maar dat is wel het mooiste. Ik denk dat je laatste steken al meer op elkaar lijken dan de eerste steken. Je kan er voor kiezen om het los te maken en opnieuw te beginnen. Dit eerste stukje haken kost namelijk niet zoveel tijd.

Haakwerk uit elkaar halen

Ben je niet tevreden over je werk en wil je een stukje opnieuw doen, of zelfs helemaal overnieuw beginnen? Door de haaknaald uit de lus te halen en voorzichtig aan de draad te trekken, die aan de bol met wol vast zit, haal je de lusjes eruit. Wil je maar 1 toer uithalen, dan is het wel slim om een beetje voorzichtig te trekken, anders haal je straks te veel steken uit en dat willen we natuurlijk niet!

Ben je tevreden?

Dat is heel erg fijn! Het maakt nog niet uit hoe het er uitziet. Door het te herhalen krijg je het van zelf onder de knie. In de volgende les, les 3 van haken voor beginners leer je hoe je de vaste kan haken.

Ga naar les 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *