Les 6: afmaken en afwerken

 

Om het haken te leren bestaat de halswarmer alleen uit de basis steken van het haken. Alle steken die in de sjaal voorkomen heb je nu gehad in les één tot en met les vijf. Nu is het een kwestie van herhalen. De rest van het haakpatroon bestaat uit  een toer vasten, een toer stokjes en vervolgens een toer dubbele stokjes. Dat gaat als volgt:

Toer 1: les 3, vasten Toer 2: les 4, stokjes Toer 3: les 5, dubbele stokjes

Elke keer als je deze serie van drie toeren heb afgerond begin je weer bij de eerste. Dit herhaal je tot je deze drie stappen 17 keer hebt gehaakt. Voor een mooie afwerking haak je na je laatste toer dubbele stokjes nog een toer vasten. Super gaaf! Je bent klaar met haken. Je krijgt dan het onderstaande resultaat.

Afwerking van de halswarmer:

Nadat je de laatste vaste hebt gehaakt knip je de draad af. Haal het afgeknipte draad helemaal door het lusje heen en trek de draad aan. Hiermee heb je het haakwerk afgewerkt! Super tof!!

Draad raakt op? Zo hecht je nieuwe garen aan:

Tussen toer 15 en toer 20 is je eerste bolletje waarschijnlijk bijna op. Nu hecht je een nieuw bolletje aan. Dit doe je door een knoopje te maken in het uiteinde van je bolletje en het begin van het nieuwe bolletje. Het knoopje mag best strak tegen de sjaal aanzitten. Zorg wel dat de draadjes ongeveer 6 centimeter zijn, zodat je ze nog makkelijk kan wegwerken. Het wegwerken kan je het makkelijkst doen als je deze toer af hebt of als je de hele halswarmer af hebt. Dan werk je alle losse draadjes in een keer weg.

Nu haak je gewoon verder, maar dan nu met het touwtje van de nieuwe bol.

Als je bolletje weer bijna op is, doe je gewoon hetzelfde. Je legt weer een knoopje en haakt verder met de nieuwe bol. Dit gebeurd ongeveer tussen toer 30 en toer 35 en tussen toer 45 en toer 50.
leren-haken-afwerken-afmaken-les6-2

Knopen vast maken:

Om de knopen op de goede plaats te zetten kun je het beste de zelf gehaakte halswarmer even om je eigen nek heel leggen zodat je kan kijken waar je de knopen wilt vastmaken. Zorg er wel voor dat je de knopen vast zet op een plek tegenover de dubbele stokjes. In les 5 schreven we er al over dat dit de knoopsgaten zullen worden. In deze halswarmer zitten vier knopen, maar je zou er ook drie kunnen gebruiken in je eigen halswarmer. De knopen kan je gewoon vastnaaien met dezelfde wol als je gebruikt hebt voor de sjaal.

Je hecht de draad aan op de plek waar de knoop moet komen (drie keer een steekje naaien op dezelfde plek). Dan steek je de naald door de knoopsgaten en dan weer door de halswarmer. Dit doe je twee keer.

Nu kan je de draad door het haakwerk heen steken naar de volgende plek waar een knoopje komt, dan hoef je niet weer opnieuw aan te hechten. Als je draad hier niet lang genoeg voor is, dan is het wel beter om een nieuwe draad aan te hechten.

Deze stappen herhaal je tot alle knoopjes vastzitten.

Afhechten kan het beste door weer even een paar keer op dezelfde plek te steken en een knoopje te maken. Je kan de draad nu afknippen en wegwerken.

leren-haken-afwerken-afmaken-les6-3

Losse draden wegwerken:

Als allerlaatste  werk je alle losse draadjes weg. Als je dit niet zou doen en alles gewoon afknippen, dan heb je de kans dat er een knoopje los laat Je steekt een los draadje door een naald en je rijgt de draad simpelweg door de steken heen, als je denkt dat de draad goed genoeg weggewerkt is kun je het overige deel afknippen.

En dan is de halswarmer af!

Ik hoop dat het lukt om te leren haken en dat jullie het leuk vinden om deze halswarmer te maken! Lukt er iets niet of heb je een vraag, dan kan je even een berichtje achterlaten! Als het niet lukt kun je me ook altijd even een foto sturen van het resultaat. Dan kan ik zeggen wat er mis is gegaan! Die foto’s kan ik dan weer in deze serie gebruiken om andere beginnende hakers mee te helpen!

Je kan nu haken! Er staat nog twee lessen voor je klaar en daarin laat ik je zien hoe je een patroon kan lezen en hoe je rond kunt haken. Als je het starterspakket hebt zitten daar meerdere haakpatronen bij zodat je bijpassende items zelf kan maken. Met de volgende les kan je zelf aan de slag om alle haakpatronen te haken, ook die je hier gratis op de site kan vinden.

Lest 7: haakpatroon leren lezen: In les 7 leer je hoe je haakpatronen uit boeken, of op internet kunt lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *